Cara Tambah Akaun Admin Page Facebook: Asas FB Marketing #3

Haii semua, kali ni saya nak bantu anda add team/pekerja anda dalam Page Facebook perniagaan anda.

Segelintir pemilik page risau nak add pekerja sebagai admin Page Facebook perniagaan. Bukan sebab syak yang bukan-bukan. Setengah pekerja yang baru masuk kerja, belum tentu akan kerja lama. Bila-bila masa je boleh berhenti kerja. Jadi risau nak add pekerja sebagai admin, risau nanti page kena hijack bila pekerja dah berhenti nanti.

Sebelum saya ajar anda cara untuk add pekerja atau orang lain jadi admin page anda, saya nak senaraikan beberapa kebaikan add pekerja sebagai admin page perniagaan. Tak semestinya team sales atau management je yang layak jadi admin. Pekerja barisan depan pun boleh je jadi admin.

Berikut adalah senarai kebaikan bagi pekerja jadi admin page:

  • Memperbanyakan post di Page: Bila banyak tangan, boleh lah post macam-macam dekat page, tak de lah page penuh iklan produk/service je
  • Menyenangkan proses post gambar/video di Page: Kalau nak harapkan founder je yang upload gambar, memang letih.
  • Memberi keyakinan kepada pekerja: Pekerja yang berpeluang mewakili komunikasi dengan pelanggan lebih setia, ambil kisah tentang imej perniagaan dan kualiti kerjanya
  • Ramai pekerja sekarang bijak ICT: Anda yang founder sendiri pun belum tentu pro habis kalau nak banding dengan budak-budak zaman generasi ICT sekarang
  • Kurang beban mengendali page perniagaan: Kalau semua anda yang kena handle, management syarikat anda handle, public relation pun anda yang handle sendiri, sangatlah letih.

Okay, cukup setakat tu, jom kita terus belajar macam mana nak tambah orang jadi admin. Ikut je langkah dibawah.

  • Buka page anda
  • Tekan Setting
  • Tekan Page Roles
  • Pergi ke Assign Page Roles, kat sini ada 5 jenis admin, jgn risau, saya akan terangkan kemudian
  • Add dulu akaun pekerja atau bakal admin sebagai friend di Facebook untuk memudahkan proses
  • Masukan nama bakal admin dan tekan add
  • Akhir sekali, masukan password Facebook anda, tujuannya untuk pastikan tuan page sahaja yang boleh add admin
  • Dah siapp

“Bello, apa beza antara 5 admin tadi tu? Mana satu yang patut saya pilih?”

Berikut adalah 5 jenis admin dan fungsinya, saya terangkan dengan menggunakan jadual untuk memudahkan perbandingan:

Berdasarkan jadual di atas, paling senang, jadikanlah pekerja anda sebagai editor. Cuma pesan padanya, jangan pandai-pandai usik boost dan Fb Ads je. Dengan jadikan editor, senang sikit kerja, tak perlu nak tukar-tukar role admin setiap kali pekerja nak post. Kalau anda risau, setiap kali pekerja berhenti kerja, terus kick pekerja dari jadi admin.

Nak kick admin pun senang, bukak je Page Rolls tadi dan tekan nama admin, lepas tu tekan butang remove dan masukan password. Siapp.

Jadi, begitulah caranya untuk tambah dan buang orang sebagai admin Page Facebook perniagaan anda.

Saya harap, artikel ni dapat membantu anda untuk memudahkan kerja-kerja pentadbiran Page Facebook perniagaan anda. Kalau ada sebarang soalan, komen jee kat bawah.

Artikel ini ditulis oleh: Ahmad Faiz (Junior Copywriter Adspro)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top